Stichting Lodewijkskerkje Oisterwijk
18 April 2020
19:30

AFGELAST – Lodewijkslezing: leven met en na Auschwitz

Meer info

AFGELAST – Lodewijkslezing: leven met en na Auschwitz

18 April 2020
19:30

Informatie

Leven met en na Auschwitz: Krachtbronnen

Herman Teerhöfer heeft 84 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland en daarbuiten in de afgelopen negen jaar. In de lezing doet Herman verslag van de interviews en gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. Aan de hand van korte video-interviewfragmenten (2 à 5 min) die Herman met Nederlandse Auschwitz overlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees.
Hun levensverhaal vormt het uitgangspunt. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen (geloof/zingeving) om weerstand te bieden aan gevangenschap, onderdrukking, ervaringen in Auschwitz en herinneringen aan dit vernietigingskamp en aan andere concentratiekampen, zoals kamp Westerbork, kamp Vught, Buchenwald, Bergen-Belsen. Hun levenskracht kan een voorbeeld zijn voor ons. Hun getuigenissen vormen ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in onze huidige samenleving. Vrede blijft een breekbaar begrip.

Herman kan levendig en gepassioneerd vertellen, afgewisseld met audiovisuele videofragmenten. Ik laat alleen overlevenden van Auschwitz in woord en beeld zien, geen beelden van Auschwitz.

Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen in Tilburg. Zowel professioneel als privé zeer begaan met de vraag hoe mensen zin geven en waar mensen kracht uit putten, met name onder moeilijke omstandigheden.
Hij heeft pastoraal-theologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en heeft een tweejarige post-academische klinische pastorale vorming afgerond aan de Radboud universiteit van Nijmegen.

Aan de lezing zijn geen kosten verbonden, een bijdrage voor het behoud van het kerkje wordt zeer op prijs gesteld.

Meer evenementen bekijken?

17 December 2023
15:00

Zang & Vriendschap – Kerstconcert

Ook dit jaar zingt het koor Zang & Vriendschap weer in het prachtige Lodewijkskerkje. Zij zingen bekende en wat minder bekende kerstnummers, onder andere: In the Bleak midwinter, Hark the herald Angels sing, Lully, Lulla, Lullay van Robert ...

Lees meer
4 February 2024
15:00

Valentijnsconcert door leerlingen van LokaalZes

Al ruim vijf jaar schitteren elk jaar leerlingen van LokaalZes tijdens het akoestische concert in het Lodewijkskerkje. Onder leiding van Kathelijn van Dongen Deze middag betreden de klassiek geschoolde zangers en zangeressen van LokaalZes het Lodewijkspodium. Het perfecte ...

Lees meer