10 December dag van de mensenrechten.
Als stichtingsbestuur hebben wij deze dag gekozen om vrede, verdraagzaamheid en schoonheid voor het voetlicht te brengen aan de hand van een lezing over leven en werk van Marc Chagall.
Vrede, liefde en verdraagzaamheid staan centraal in de spiritualiteit van Marc Chagall. Aan de hand van een groot aantal afbeeldingen; schilderwerken en de glas in loodramen in de Stephanskerk in Mainz neemt Herman Teerhöfer ons mee in de belevingswereld van deze kunstenaar.
In het werk van Chagall staan bijbelse vertellingen centraal. De glas in loodramen staan symbool voor de vrede tussen Frankrijk en Duitsland, de verzoening van mensen onderling en de dialoog tussen Jodendom en Christendom. Een belangrijk gedeelte van de prachtige ramen gaat over bijbelse vrouwen, zoals Deborah, Bathseba en Maria (en heet het “vrouwenraam”). Het vrouwenraam gaat over de relaties tussen mensen. Eén raam gaat over het Oude Testament en heet Abraham en het Verbond: hoe verhouden we ons tot God? Eén raam gaat over het Nieuwe Testament en heeft als thema over de kracht en het bestaan van ons leven.
Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in de zorgsector. Hij verzorgt lezingen. Zowel professioneel als privé is hij zeer begaan met de vraag hoe mensen zin geven en waar mensen kracht uit putten, met name onder moeilijke omstandigheden.
Entree is vrij; we vragen een vrijwillige bijdrage achteraf.