Stichting Lodewijkskerkje Oisterwijk
6 January 2023
19:30 - 20:45

Oosterse Driekoningen Concert – Svjetje Tiechiej

Meer info

Oosterse Driekoningen Concert – Svjetje Tiechiej

6 January 2023
19:30

Informatie

Byzantijnse liturgische muziek en kerstliederen

Op 6 januari vieren we in het westen het feest van Driekoningen. De drie koningen (of wijzen)volgen een ster en komen bij Jezus, Maria en Josef op bezoek en brengen geschenken mee: Goud, wierook en mirre. In Midden Brabant is rondom dit feest het gebruik ontstaan dat kinderen, verkleed als koningen, langs de deuren gaan een Driekoningen- of Kerstlied zingen en daarvoor wat snoep, wat fruit of wat geld krijgen. De laatste jaren wordt vaak dat geld geschonken aan goede doelen.

Het bijzondere is dat in het oosten van Oekraïne en het westen van Rusland een vergelijkbaar gebruik bestaat. Echter, daar trekt de jeugd op Kerstavond langs de huizen met hetzelfde doel als hier. De groepjes zijn daar vaak groter, ook omdat de traditie daar muzikaal wat rijker is; vaak wordt er dan meerstemmig gezongen. De inhoud van de liederen die gezongen worden is vrijwel altijd religieus. Het gaat over de geboorte van Christus, Maria, Josef, de herders en de engelen die Maria hun hulp komen bieden en gloria zingen.

Om deze beide tradities te combineren is door het koor Svjetje Tiechiej het initiatief genomen om een aantal van deze kerstliederen in te studeren en deze ten gehore te brengen samen met enkele andere gezangen uit de liturgische tijd van Kerstmis.

Het gemengd koor Svjetje Tiechiej en bestaat uit 11 zangers die reeds lange tijd ervaring hebben met het zingen van de Byzantijnse liturgische muziek en deze kerstliederen. Het koor staat onder leiding van Piet Happel uit Udenhout, een bekende dirigent in deze wereld.

Entree is gratis, uw vrijwillige bijdrage wordt geschonken aan de humanitaire actie voor Oekraïne.

Meer evenementen bekijken?

4 June 2023
14:30

Zomerconcert Ensemble VIJF!

VIJF! speelt klassieke muziek op nét een andere wijze. De gouden combinatie van harp, fluit, fagot, hobo en viool maakt VIJF! tot een uniek ensemble met een verrassend, afwisselend repertoire en een breed palet aan klankkleuren. En omdat ...

Lees meer
1 July 2023
13:30

Zomerzin expositie “Bewegend bewogen”- werk in het platte vlak door Marieke Kwantes – de Vries

Op deze zaterdagmiddag en die op 8, 15 en 22 juli exposeert Marieke Kwantes - de Vries haar werk in het platte vlak. De deuren van het kerkje staan de zaterdagmiddagen in de zomer open. Neem een kijkje ...

Lees meer