Stichting Lodewijkskerkje Oisterwijk
6 January 2023
19:30 - 20:45

Oosterse Driekoningen Concert – Svjetje Tiechiej

Meer info

Oosterse Driekoningen Concert – Svjetje Tiechiej

6 January 2023
19:30

Informatie

Byzantijnse liturgische muziek en kerstliederen

Op 6 januari vieren we in het westen het feest van Driekoningen. De drie koningen (of wijzen)volgen een ster en komen bij Jezus, Maria en Josef op bezoek en brengen geschenken mee: Goud, wierook en mirre. In Midden Brabant is rondom dit feest het gebruik ontstaan dat kinderen, verkleed als koningen, langs de deuren gaan een Driekoningen- of Kerstlied zingen en daarvoor wat snoep, wat fruit of wat geld krijgen. De laatste jaren wordt vaak dat geld geschonken aan goede doelen.

Het bijzondere is dat in het oosten van Oekraïne en het westen van Rusland een vergelijkbaar gebruik bestaat. Echter, daar trekt de jeugd op Kerstavond langs de huizen met hetzelfde doel als hier. De groepjes zijn daar vaak groter, ook omdat de traditie daar muzikaal wat rijker is; vaak wordt er dan meerstemmig gezongen. De inhoud van de liederen die gezongen worden is vrijwel altijd religieus. Het gaat over de geboorte van Christus, Maria, Josef, de herders en de engelen die Maria hun hulp komen bieden en gloria zingen.

Om deze beide tradities te combineren is door het koor Svjetje Tiechiej het initiatief genomen om een aantal van deze kerstliederen in te studeren en deze ten gehore te brengen samen met enkele andere gezangen uit de liturgische tijd van Kerstmis.

Het gemengd koor Svjetje Tiechiej en bestaat uit 11 zangers die reeds lange tijd ervaring hebben met het zingen van de Byzantijnse liturgische muziek en deze kerstliederen. Het koor staat onder leiding van Piet Happel uit Udenhout, een bekende dirigent in deze wereld.

Entree is gratis, uw vrijwillige bijdrage wordt geschonken aan de humanitaire actie voor Oekraïne.

Meer evenementen bekijken?

6 July 2024
13:30

Expositie “Zussenkracht” – schilderijen van Kristine & Carro Lenselink

Tijdens de zomerse zaterdagmiddagen staan de deuren open van het monumentale Lodewijkskerkje in Oisterwijk. In de maanden juli, augustus en een deel van september is er vrije toegang om werk van drie verschillende kunstenaars te bekijken. Neem een ...

Lees meer
10 July 2024
19:30

Zomeravondconcert door Elckerlyc Speellieden

Dat is de tekst van een van de liedjes die de Elckerlyc-speellieden tijdens hun zomeravondconcert in Oisterwijk gaan zingen. Er zitten er nog meer van deze oude Kempische liederen in het programma, die worden afgewisseld met velerlei instrumentale ...

Lees meer