Stichting Lodewijkskerkje Oisterwijk
18 April 2017
19:30

Lodewijkslezing: Stevo Akkerman, schrijver, columnist / redacteur religie en filosofie van dagblad Trouw

Meer info

Lodewijkslezing: Stevo Akkerman, schrijver, columnist / redacteur religie en filosofie van dagblad Trouw

18 April 2017
19:30

Informatie

Stichting Lodewijkskerkje organiseert op 18 april a.s. de eerste Lodewijkslezing in het kerkje aan de Kerkstraat te Oisterwijk. Het is de bedoeling dat deze lezing een jaarlijks terugkerend ritueel wordt, waarin we actuele en meeslepende thema’s aan de orde stellen. Thema’s die de gemeenschap, ons allemaal aangaan.

Stevo Akkerman geeft de eerste lezing. Hij spreekt 18 april over het thema ‘vreemdelingschap’. In zijn laatste boekje ‘het klopt wel, maar het deugt niet’  bespreekt hij de teloorgang van de maatschappelijke moraal en komt het thema verbondenheid in de samenleving, of het gebrek daaraan aan de orde. Stevo Akkerman (1963) is journalist en columnist bij Trouw. Van zijn hand verschenen eerder de romans Vals weerzien en De inboorling en het autobiografische boek Donderdagmiddagdochter, dat werd bekroond met de clo Literaire Juryprijs en de Vlaamse prijs voor het Beste Spirituele Boek.

Historische terugblik

18 april is een bijzondere dag in de historie van het Lodewijkskerkje. Op 18 april 1809 heeft koning Lodewijk Napoleon Oisterwijk bezocht om een geschil te beslechten tussen dominee Cornelis van Strijen en pastoor Johannes van der Bruggen. Het lukte hen maar niet om overeenstemming te krijgen over teruggave van de Petruskerk. Naar aanleiding van zijn bezoek vaardigt de koning een besluit uit waarin hij een bedrag voor de bouw van een kerk ter beschikking stelt:  ‘Te Oisterwijk zal voor de Hervormden aldaar, gelijk mede voor die van Udenhout, Moergestel, Enschot, Heukelom en Berkel, eene Kerk worden gebouwd waar voor wordt toegelegd eene Som van Zevenduizend Gulden (f 7.000,–). De kerk aan de Kerkstraat in Oisterwijk is uiteindelijk op zondag 2 september 1810 officieel geopend.

De entree is gratis, vol = vol. Na afloop vragen een bijdrage “voor wat het u waard is”. De opbrengst zal gaan naar PCI, Petrus Charitas Instelling. Een lokale organisatie, a-politiek en ondanks herkomst, zonder geloofsbeoordeling, die mensen (achter de schermen) met financiële problemen helpt.

Meer evenementen bekijken?

26 May 2024
14:30

Concert door Ensemble VIJF!

VIJF! speelt klassieke muziek op nét een andere wijze. De gouden combinatie van harp, fluit, fagot, hobo en viool maakt VIJF! tot een uniek ensemble met een verrassend, afwisselend repertoire en een breed palet aan klankkleuren. En omdat ...

Lees meer
9 June 2024
14:00

Zanggroep Melos: 40-jarig jubileum concert

Melos, onder leiding van dirigent Arjan Kooijmans, biedt u een gezellige middag met muziek, koffie/thee en lekkers in de pauze én nog een loterij! Daarmee viert zij haar 40-jarig bestaan. Ook is er nog een verrassingsoptreden van iemand ...

Lees meer